Logoen til Tannlegene på Sinsen
Sekretær som fokuserer på tannlegeskrekk.

Tannlegeskrekk

Tannlegeskrekk – 8 tips for å håndtere skrekken!

Det er helt normalt å ha tannlegeskrekk. Mange kjenner seg igjen i tannlegebesøk i barndommen som kanskje ikke alltid var like hyggelig. Heldigvis er moderne tannleger mer oppdatert på tannlegeskrekk og tilpasser behandlingen etter pasientenes behov. Ved å sikee en god dialog mellom pasient og tannlege, kan mye av jobben være gjort med å behandle tannlegeskrekk.


Frykt for tannlegen kan komme til syne i varierende grad. For de som er ekstremt redde for tannlegebesøket, anbefaler vi å komme en time tidligere slik at man kan få noe beroligende før man skal inn til tannlegen. Dette er kun et alternativ som tilbys etter en initiell konsultasjon hos tannlegen hvor man kartlegger behovet.


Tall fra Norsk Tannlegeforbund estimerer at omtrent 70.000 – 100.000 nordmenn utsetter å gå til tannlegen på grunn av tannlegeskrekk/ fobi for tannlegen. Du lurer kanskje på hvorfor man har tannlegeskrekk?


Vi i Flow Tannhelse har brukt mye tid med pasienter for å avdekke de vanligste årsakene – og prøvd å komme med fem tips om hvordan man kan håndtere tannlegeskrekken. Men det er ikke 100% sikkert vi har løsningen på akkurat ditt problem, og derfor anbefaler vi å komme innom for en undersøkelse for å kartlegge behandlingsbehovet ditt.

Kontakt oss

Tannlegeskrekk

Tannlegeskrekk 
Et smarbeid mellom tannlege og pasient

Vi ser på selve tannlegebesøket som et samarbeid mellom tannlege og pasient. For å oppnå best resultat er det derfor viktig at begge parter spiller på lag. Som resultat av god kommunikasjon og forutsigbar planlegging ønsker vi å gi pasienten en trygghet som vil være med på redusere tannlegeskrekken. Sitter du hjemme med tannverk? Kontakt våre tannlegevakter i Fredrikstad og Sarpsborg. Alle våre tannleger fokuserer på tannlegeskrekk.

Tannlege med avlagt eksamen i odontofobi.
Tannlege som spesialiserer seg på tannlegeskrekk

Tannlegeskrekk

Hva kan man gjøre med tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk er en vanlig utfordring som mange mennesker står overfor når de skal på et tannlegebesøk. Denne intense frykten kan føre til unngåelse av nødvendig tannbehandling og dermed påvirke munnhelsen negativt. Men det er håp! Her er noen tips og strategier for å håndtere tannlegeskrekk:

  1. Finn en tannlege som spesialiserer seg på Tannlegeskrekk: Mange tannleger er opplært til å håndtere pasienter med tannlegeskrekk. Søk etter en tannlege som er kjent med disse utfordringene og kan tilby en mer empatisk tilnærming. Hos Flow Tannhelse har vi flere erfarne tannleger som fokuserer på odontofobi. Gjerne informer oss når du bestiller din time hos oss.

  2. Kommuniser med tannlegen: Åpen kommunikasjon er nøkkelen. Snakk med tannlegen om din frykt og bekymringer når du kommer på den første timen, slik at vi kan tilpasse behandlingen for å gjøre deg mer komfortabel.

  3. Avslapningsteknikker: Prøv avslapningsteknikker som dyp pusting eller meditasjon før og under tannlegebesøket for å redusere angstnivået.

  4. Sedasjon: I noen tilfeller kan tannlegen tilby sedasjon for å hjelpe deg å slappe av under behandlingen. Dette kan variere fra mild sedasjon til full narkose, avhengig av dine behov. Våre tannleger vil veilede rundt dette etter den første undersøkelsen.

  5. Gradvis eksponering: Hvis tannlegeskrekk er alvorlig, kan du vurdere gradvis eksponering ved å besøke oss for mindre inngrep først for å gradvis bygge tillit.

  6. Støtte fra en venn eller familie: Ta med en venn eller et familiemedlem til tannlegen for moralsk støtte og beroligelse.

  7. Belønn deg selv: Etter vellykkede tannlegebesøk, belønn deg selv for å forsterke en positiv opplevelse.

  8. Psykologisk rådgivning: Overvei å oppsøke en psykolog eller terapeut som spesialiserer seg på tannlegeskrekk for å arbeide med dypere røtter av din frykt.

Ved å ta skritt for å håndtere tannlegeskrekken din, kan du gradvis gjenopprette god munnhelse og oppnå en mer avslappet holdning til tannlegebesøk. Husk at det er profesjonelle som er dedikerte til å hjelpe deg med å overvinne denne frykten, slik at du kan opprettholde en sunn og strålende smil.

Tannlege beroliger engstelig pasient under omsorgsfull behandling for tannlegeskrekk

Tannlegeskrekk

Tannlegeskrekk – Kanskje narkose er et alternativ?

For veldig mange som har tannlegeskrekk, kan løsningen være å utføre tannbehandling under narkose. Under narkosen vil pasienten kjenne minimalt til tannbehandlingen mens det pågår. Vi anbefaler våre pasienter å komme innom for en uforpliktende konsultasjon for å kartlegge behandlingsbehovet og få presentert et kostnadsoverslag. Les mer om narkose.

Behandling i narkose

Ved å gå på en årlig kontroll vil tannlegen kunne oppdage påbegynnende hull og andre problemer. Ofte slipper man unna med mindre behandlinhger dersom man avdekker tannkjøttsykdommer, påbegynnende hull, og andre problemer i en tidlig fase. Dette vil også være kostnadsbesparende for pasienten. Se vår prisliste.


Ved å la odontofobien stå i veien for den årlige kontrollen, risikerer du at hullene og sykdommene får utvikle seg. Enkle hull kan behandles smertefritt til en relativ liten kostnad. Lar du dette være ubehandlet over tid kan det føre til at man må gjøre større behandlinger som rotfyllinger, og ekstraksjoner. En årlig kontroll kan spare deg for smerter og penger. Hos Flow Tannhelse tar vi oss tid til en prat, og våre tannleger har lang og god erfaring med pasienter som har tannlegeskrekk. Les mer om Flow Tannhelse her.

Les om narkose

Tannlegeskrekk

Hvorfor har man tannlegeskrekk?

Det er viktig å forstå at tannlegeskrekk kan ha ulike årsaker og utløsere for forskjellige mennesker. Her er noen vanlige årsaker til tannlegeskrekk:

  1. Negative tidligere erfaringer: En av de mest vanlige årsakene til tannlegeskrekk er tidligere negative opplevelser hos tannlegen. Smertefulle eller ubehagelige behandlinger kan skape vedvarende frykt for tannlegebesøk.

  2. Redsel for smerte: Frykt for smerte er en vanlig årsak til tannlegeskrekk. Mange mennesker bekymrer seg for at tannbehandlinger vil være smertefulle, selv om moderne tannbehandling ofte er relativt smertefri.

  3. Mangel på kontroll: Noen føler seg engstelige når de mister følelsen av kontroll under tannlegebesøk. Dette kan inkludere følelsen av å ligge i en tannlegestol eller følelsen av å måtte åpne munnen for en fremmed. Vi bruker derfor mye tid på å berolige pasienten, og prøver å skape en trygg omgivelse før vi begynner med behandlingen.

  4. Dårlig kommunikasjon: Misforståelser og dårlig kommunikasjon med tannlegen kan føre til frykt og usikkerhet. Pasienter som ikke føler at de kan stille spørsmål eller uttrykke bekymringer, kan utvikle tannlegeskrekk. Våre tannleger vil derfor alltid ta seg tid til å bli kjent med deg som pasient.

  5. Generell angstlidelse: Noen individer kan ha en generell angstlidelse som også påvirker deres opplevelse av tannlegebesøk. Denne frykten kan være en del av en større angsttilstand.

  6. Skam og flauhet: Personer med dårlig munnhelse eller tannproblemer kan føle skam eller flauhet, noe som kan forsterke tannlegeskrekk. God kommunikasjon mellom tannlege og pasient er derfor essensielt for å kunne utføre den nødvendige behandlingen.

  7. Sensitiv brekningsrefleks: Noen mennesker har en sensitiv brekningsrefleks som kan gjøre det ubehagelig å ha noe i munnen, selv for rutinemessige tannlegeprosedyrer.

Det er viktig å merke seg at tannlegeskrekk er en reell bekymring som påvirker mange mennesker. Heldigvis er det måter å håndtere og overvinne denne frykten på. Tannleger som spesialiserer seg på å håndtere tannlegeskrekk, kan hjelpe pasienter med å føle seg mer komfortable og trygge under behandling. Hos Flow Tannhelse kan du være sikker på at du vil bli tatt i mot med ro og fred, og et vennlig smil.

Dette sier våre pasienter

1.

Alltid fortell tannlegen din om din fobi for tannlegene. Våre tannleger er opplært til å oppdage tannlegeskrekk hos pasienten – men det er til stor hjelp pasienten er åpen om det slik at vi kan ha en god dialog under undersøkelsen og eventuell behandling. Narkose hos tannlegen under behandlingen kan være en løsning for enkelte. Les mer om narkose hos tannlegen.


2.

Gjerne fortell tannlegen din om hvor frykten stammer fra og hva vi kan gjøre for å bedre opplevelsen av tannlegebesøket. Det er ikke sundt å prøve å kontrollere frykten – sammen prøver vi heller å forstå hvor tannlegefrykten kommer fra.


3.

Ta med deg en venn eller et familiemedlem som kan være med å skape en trygg omgivelse. Hos Flow Tannhelse har vi et fokus på å skape trygge omgivelser som lar våre pasienter med tannlegeskrekk muligheten til å slappe av. Høyt under taket, lyse og fargerike lokaler med mye sollys.


4.

Gjerne kom litt tidlig og slå av en prat med våre hyggelige tannhelsesekretærer. Alle våre hyggelige ansatte har kursing i behandling av tannlegeskrekk og vil gjøre sitt for at du føler deg trygg hos oss.


5.

Det aller viktigste tipset vi kan gi er at du ikke utsetter tannlegebesøket for lenge. Om du allerede har smerter i munnen – så ikke la tannlegeskrekken holde deg tilbake. Finn en moderne og godt oppdatert tannlege du er komfortabel med, og få problemet undersøkt. Om man avdekker problemet i en tidlig fase vil det spare deg for smerter og kostnader.

Bestill time online

Tannlegeskrekk

Moderne tannbehandling mot tannlegskrekk

Teknologien og kunnskapen rundt tannbehandling har kommet veldig langt de siste 10 årene. Moderne tannleger i dag blir kurset i tannlegeskrekk, og er klare over at dette er en iboende frykt som må håndteres på en ansvarlig måte. Derfor vil våre tannleger bistå med å få bort tannlegeskrekken gradvis over tid ved å bygge en god relasjon med pasienten.


Våre tannleger har forståelse og respekt for at pasienter har tannlegeskrekk. Derfor ønsker vi at du som pasient også informerer oss om at du har tannlegeskrekk når du kommer på ditt første besøk. Odontofobi kan behandles, og første steg er å bygge tilliten mellom tannlege og pasient. Dette gjøres ved at man adresserer frykten fra første stund og tar seg tid til å bli bedre kjent med hverandre. Neste steg vil være å kartlegge tannlegeskrekken, og prøve å finne ut av nøyaktig hva som forårsaker frykten. Les mer om Flow Tannhelse her.

Tannlege som fokuserer på tannlegeskrekk

Det er ikke alltid pasientene selv er klare over at de har tannlegeskrekk (odontofobi). I enkelte tilfeller vil kroppen reagere uten at du som pasient selv kan forklare hva som skjer. Vi lister derfor opp noen av mest vanlige symptomene vi har observert med pasienter som har tannlegeskrekk.


1.

Vi observerer ofte at pasienter begynner å svette i det de kommer inn på behandlingsrommet. Dette kan forekomme selv uten at pasienten nødvendigvis tenker over det selv. Svettingen observeres ofte i kombinasjon med at pasienten føler seg kvalm eller ubekvem. Dette trigges ofte av at man hører lyder og observerer skarpe/ spisse verktøy som gir et synsinntrykk.


2.

Kvalme er som nevnt et generelt symptom som ofte medfører andre reaksjoner i kombinasjon. Det kan være at man svimer av, generelt er svimmel, får migrene, eller at blodtrykket faller.


3.

Frykt for nåler er en veldig vanlig fobi som relateres til tannlegebesøk. For enkelte er tannlegeskrekken direkte assosiert med skarpe nåler. I slike tilfeller har vi alternativer som gelé og kremer som kan benyttes for bedøvelse (avhengig av hva man skal gjøre). Gjerne informer tannlgen om frykten for nåler når du kommer på besøk, slik at vi kan tilpasse behandlingen.


4.

Frykt for boring er et velkjent fenomen assosiert med tannlegeskrekk. Skarpe/ spisse metallverktøy som vibrer i munnen kan oppleves som ubehagelig og skummelt. På dette punktet bruker vi mye tid på å informere pasientene om hvor mye bedre tannlegeutstyret er i dag, enn det var for bare 10 år siden. Med et rikt utvalg av moderne utstyr har tannlegen i dag flere verktøy å velge mellom, slik at man til en viss grad kan tilpasse behandlingen basert på pasientenes behov.


5.

Flauhet rundt tannlegeskrekken er noe av det første vi observeres med pasienter som kommer inn på besøk. Vi tar dette veldig alvorlig, da odontofi ofte kan lede til at man utsetter tannlegebesøket til det oppstår akutt behandlingsbehov. Dette er ikke gunstig for pasienten, da større behandling vil medføre et større inngrep som potensielt kan være med på å forsterke frykten for tannlegen.

Bestill time online
Share by: